یکی از شهر های بزرگ و با سابقه استان خراسان رضوی که روز گاری جزء سرزمین اشکانیان به شمار می آمده،شهرستان تربت حیدریه است.تربت حیدریه به مرکزیت شهر تربت حیدریه در عصر صفوی به دلیل موقعیت ویژه اش (استقرار در مسیر جاده هرات ) از اهمیت به سزایی بر خوردار بوده و هم اکنون نیز از شهر های مهم استان خراسان رضوی است.و در حال حاضر تمامی واردات و صادرات مرزهای دو قارون و عشق آباد می بایست از تربت حیدریه عبور کند
تربت حیدریه در ۱۴۰ کیلومتری جنوب مشهد و ۱۰۰۵ کیلومتری تهران است. شهر تربت حیدریه ۵۳ کیلومتر مربع وسعت دارد و ارتفاع آن ۱۳۳۳ متر از سطح دریا میباشد. جمعیت این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ مرکز آمار ایران برابر با ۱۱۹٬۳۶۰ نفر بودهاست
طبس در شمال شرق استان يزد، در مدار 33 درجه و 35 دقيقه شمالي و نصف النهار 56 درجه و 55 دقيقه شرقي، در منطقه اي با آب و هواي بياباني واقع شده، و شهرستانهاي بردسكن و شاهرود از شمال، فردوس و بيرجند از شرق، استان كرمان از جنوب، و شهرستانهاي نايين، اردكان و بافق از غرب و جنوب غربي آنرا احاطه كرده اند.ارتفاع شهر طبس از سطح دريا حدود 690 متر است، و در شرق آن رشته كوه بلندي به نام رشته كوه شتري قرار گرفته كه ضلع شرقي چاله بزرگ طبس را تشكيل ميدهد. معادن غني ذغال سنگ اين شهرستان حاكي از وجود جنگلهاي انبوه و درياچه هاي بزرگ در گذشته هاي دور در اين منطقه ميباشد. اين معادن، طبس را در رديف يكي از غني ترين مناطق كشور به لحاظ ثروت ملي قرار داده است. جمعيت شهرستان (براساس سر شماري سال 82) 65701 نفر ميباشد، كه از اين تعداد 29899 نفر (حدود 5/45%) در شهر طبس و 35802 نفر (حدود 5/54%)در ساير نقاط سكونت دارند.
جنـگل لفـور - بابلـکنــار
جنــگل لفــور
این جنگل در جنوب شرقی شهرستان بابل قرار دارد.
جنــگل نـارنجلــو
این جنگل که حفاظت شده است در بخش بندپی غربی قرار دارد.
جنــگل شیــاده
این جنگل زیبا در بخش بندپی شرقی شهرستان بابل قرار دارد که به دلیل مرتفع بودن سد شیاده را می توان از بالای آن مشاهده کرد.
جنــگل بابلــکنـار
این پارک جنگلی حفاظت شده در بخش بابل کنار شهرستان بابل قرار دارد.
جنــگل ویــوج
این جنگل در جاده ی شیاده واقع در بخش بندپی شهرستان بابل قرار دارد.این جنگل حدود بیست هکتار می باشد.
جنــگل بُـز چفـت
این پارک جنگلی در بخش بابل کنار شهرستان بابل و در روستای بزچفت قرار دارد.
استان یزد در مرکز ایران و بین مدارهای 29 درجه و 48 دقیقه تا 33 درجه و 30 دقیقه عرض شمالی و 52 درجه و 45 دقیقه تا 56 درجه و30 دقیقه طول شرقی از نصف النهار مبدأ قرار گرفته است.
استان یزد از شمال و غرب به استان اصفهان از شمال شرقی به استان خراسان از جنوب غربی به استان فارس و از جنوب شرقی به استان کرمان محدود است.گستردگی استان یزد در حدود ۱۳۰۰۰۰ کیلومتر مربع و تقریباً 37/4 درصد از وسعت کل ایران را در بر می گیرد.
بیشتر مردم یزد به زبان فارسی با پاره ای ویژگی های گویشی سخن می گویند.جمعیت استان بر اساس آخرین سرشماری بالغ بر ۸۹۰۰۰۰ نفر است که حدو ۱/۴ درصد جمعیت کشو را شامل می شود.این استان بر اساس آخرین تقسیمات کشوری در سال ۱۳۷۹ دارای ۱۰ شهرستان می باشد.
یزد مرکز این استان اولین شهر خشت خام جهان و دومین شهر تاریخی جهان است.یزد واژه ای باستانی است که ریشه در "یشت" یا "یزت" و "یسن" به معنای ستایش،نیایش،پرستش،ایزد و .. دارد.یکی از فصول پنج گانه اوستا هم به یکی از این نامها بعنی "یشت" خوانده شده است.در پاره ای از متون یزد را دارالعباده یا دارالعباد ، شهر دوچرخه ها ، شهر بادگیرها گفته اند.
جاذبه های میراث فرهنگی و گردشگری (استان یزد)
ابرکوه گنبد عالی،مسجد جامع،تل های خاکستری،سرو پنج هزار ساله،موزه مردم
شناسی
اردکان موزه اردکان،مسجد جامع،آب انبار دو راه،پیر هریشت،پیر سبز چک چک،زیارتگاه
پارس بانو،تکیه بازار نو،موزه رجال اردکان
بافق مسجد جامع،مسجد سر استخر
تفت آب انبار سرده،آب انبار برسه،قلعه گرمسیر،قلعه شواز،باغهای انار،موزه مردم
شناسی،آبشار ده بالا
خاتم قلعه مروست،قلعه محمد کریمخان هرات
صدوق مجموعه حجت آباد وزیر شامل حمام،آب انبار و بازار،مسجد ریگ،مجموعه
سلطانیه،مجموعه آثار تاریخی ندوشن
طبس باغ گلشن،مدرسه دو مناره گلشن،مزار پیر حاجات
مهریز مسجد جامع مهر پادین،قلعه تاریخی خورمیز،پیر نارکی،کاروانسرای زین
العابدین،چشمه غربالیز،موزه مردم شناسی
میبد نارین قلعه،مسجد جامع میبد،مجموعه کاروانی رباط،پیر چراغ،موزه زیلو،آسیاب
ها،باروی شهر قدیم شامل برج ها،حصارها،خندق ها،و دروازه های شهر،موزه
سفال وسرامیک میبد،موزه پست
جاذبه های میراث فرهنگی و گردشگری یزد
ـ آتشکده زرتشتیان
ـ آب انبار شش بادگیری
ـ برج ساعت
ـ برج و بارو
ـ بازار خان
ـ حمام خان
ـ خانه لاری ها
ـ خانه محمودی
ـ زندان اسکندر (مدرسه ضیاییه)
ـ قنات مسجد جامع
ـ گوردخمه
ـ مسجد جامع
- مسجد ریگ
- مسجد میر چخماق
ـ میدان امیر چخماق
ـ میدان مارکار
ـ بازار
ـ بافت قدیمی یزد
باغها و پارکها
ـ باغ دولت آباد
موزه ها
ـ موزه آب
ـ موزه آبگینه
ـ موزه علوم طبیعی یزد
ـ موزه مردم شناسی
ـ موزه پلاس(زیلو)
ـ موزه وقت و ساعت
ـ موزه وزیری(آثار تاریخی ، فرهنگی)
ـ موزه سکه
لینکهای مورد نیاز
ـ سازمان میراث فرهنگی و گردشگری یزد
کاشان , مهد تمدن در دوران باراني بين آخرين دوره هاي يخچالي (زمين شناسي) به نظر مي رسد در مرکز ايران درياي پهناوري گسترده بود. اين دريا با شروع عهد خشکي به تدريج کوچک و خشک شد که اکنون در محل آن کوير بزرگ مرکزي برجاست و بشر در دوره استقرار در روستاها در اطراف اين محل اسکان يافته است چنان که قديمي ترين تمدنها را مي توان در حاشيه هلالي شکل کوير يافت. |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
در مورد وجه تسميه کاشان سخن بسيار است. ليکن با در نظر گرفتن معني واژه هاي کاس، کاسه و کاس آب و موقعيت کاشان در قديم اين واژه مي تواند گرفته شده از کاس باشد که در اصل کاشان و به مرور زمان به کاشان تغير شکل يافته است. ربان شناسان بر اين باورند که نام کاشان به معني خانه هاي تابستاني است، که با چوب و ني ساخته مي شده است ولي برخي ديگر نام کاشان را ماخوذ از کلماتي چون کاسيان، کاشيان، کي آشيان و کاه فشان، کاسو يا کاشو مي دانند. در طول تاريخ پرفراز و نشيب ايران در دورانهاي مختلف از زمان ساسانيان، آلبويه (كه زبيده خاتون همسر هارونالرشيد كاشان كنوني را بنا نهاد) تا عهد سلجوقي، صفويه و قاجاريه و پس از آن انسانهاي بزرگي در اين ديار پرورش يافته و به دنيا معرفي شدهاند از جمله: غياثالدين جمشيد (رياضيدان و منجم بزرگ)، كمالالملك و صنيعالملك (نقاشان نامدار)، ملامحسن فيض و ملااحمد و ملامهدي نراقي (عالم، حكيم، عارف و دانشمند)، ملافتحاله كاشاني (مفسر)، محتشم كاشاني، بابا افضل مرقي، سپيده كاشاني، كليم كاشاني و سهراب سپهري (شاعران نامي) و صدها چهره برجسته ديگر. موقعيت جغرافيايي و شرايط آب و هوايي و سرزميني منطقه كاشان باعث ايجاد شرايط ويژهاي براي سكونت و فعاليت شده است كه عينيت كالبدي و سرزميني آن در پيوند بين محيط طبيعي و گروه انسانها، جاذبههاي گردشگري متنوعي را پديد آورده است , که از آن جمله :
|
|||||
جاذبههاي معماري ـ تاريخي: صدها اثر تاریخی و معماری کاشان باعث شده که کاشان به عنوان یکی از مناطق ویژه تاریخی و معماری اصیل ایرانی شناخته شود. تپه های سیلک , باغ فین کاشان , مجموعه خانه های تاریخی کاشان (خانه طباطبایی ها , بروجردی ها , عامری ها , تاج و ...) و ... از این جمله اند. جاذبههاي هنري , جاذبههاي فولكوريك و فرهنگ عامه و جاذبههاي سكونتگاهي از دیگر جاذبه های کاشان است. مجموعه عوامل فوق باعث شده تا کاشان به عنوان یکی از قطب های گردشگری ایران تبدیل شود و نتنها سالیانه پذیرای میلیون ها گردشگر داخلی , بلکه پذیرای هزاران گردشگر از سراسر دنیا در این دیار کهن و مهد تمدن شود. |
سازمان كنونی شهر پاوه و بافت محلات موجود آن نتیجه تغییر شكل هسته قدیمی شهر و رشد آن طی ربع قرن اخیر است؛ البته عمده تغییرات این شهر طی سالهای اخیر صورت گرفته است. آب و هوای پاوهمنطقهای که پاوه در آن واقع شده، بسیار خوش آب و هوا بوده و

سازمان كنونی شهر پاوه و بافت محلات موجود آن نتیجه تغییر شكل هسته قدیمی شهر و رشد آن طی ربع قرن اخیر است؛ البته عمده تغییرات این شهر طی سالهای اخیر صورت گرفته است.
آب و هوای پاوه
منطقهای که پاوه در آن واقع شده، بسیار خوش آب و هوا بوده و در کنار کوهستان اورامانات (در میان دو کوه شاهو و آتشکده) بنا گردیده است.
آب و هوای منطقه نسبتا سرد، مایل به اعتدال و نیمه مرطوب میباشد. همچنین وجود چشمههای فراوان، آبهای روان، همراه با جنگلها، مراتع و باغات سرسبز جلوه خاص و زیبایی به این منطقه بخشیده است.
گویش در منطقه پاوه
مردم این منطقه به گویش اورامی، از زبان کردی تکلم میکنند که یکی از زبانهای باستانی ایران بوده و کتاب اوستا که کتاب مقدس زرتشت است به این زبان نگاشته شده است؛ به همین دلیل است كه این منطقه را در گذشته «اورامانات» مینامیدند.
وجه تسمیه پاوه
نام پاوه را به "پاوه" سردار یزدگرد سوم (آخرین پادشاه ساسانی) منسوب میدانند كه جهت جلب حمایت كردها، روانه این ناحیه شد و مورد احترام اهالی قرار گرفت. بعدها به خاطر تجلیل از آن سردار، این ناحیه را پاوه نامیدند. "قلعه دژ" و "پاسگه" نیز كه هنوز در پاوه وجود دارند بازمانده و باروی عهد آن سردار است. ظاهرا در محلی نزدیك پاوه كه اكنون "جنگاه" نامیده میشود، مردم پاوه با سعد وقاص (سردار سپاه عربان در نبرد قادسیه) جنگیدهاند.
قابلیتهای گردشگری پاوه
شهرستان پاوه و منطقه اورامانات به دلیل داشتن جاذبههای فراوان طبیعی و تاریخی، قابلیت جذب گردشگران داخلی و خارجی بسیاری را داشته و از پتانسیلهای خوبی در این زمینه برخوردار میباشد.
از دیدنیهای این منطقه میتوان به موارد زیر اشاره كرد:
کوههای سر به فلک کشیده، جنگل و طبیعتی زیبا، دیدنی و فرح بخش.
غارهای دیدنی و وسیع، مانند غار قوری قلعه (بزرگترین غار آبی آسیا و جز شكیلترین غارهای جهان)
رودخانه بزرگ سیروان و درههای عمیق امتداد آب این رودخانه.
چشمه بزرگ آب معدنی بل "منصوب به یكی از خدایان آب" که محل خروج این آب جایی زیبا و دیدنی است.
آثار باستانی نظیر باقیمانده دومین آتشکدهی ایران در دوره پیامبر زردشت که 750 سال قبل از اسلام فعال بوده است.
صنایع دستی بینظیر مانند: چوخه و رانک (لباس مردانه)، کلاش (گیوه)، نمدمالی، گلیم و جاجیمبافی، فرنجیسازی و فرشبافی.
همچنین از محصولات صادراتی شهرستان پاوه میتوان به گردو، بادام، انگور، انجیر، فرآورده های دامی و... اشاره كرد.