آرامگاه شیخ الرئیس بوعلی سینا - همدان
آرامگاه شیخ الرئیس بوعلی سینا، در شهر همدان و در مرکز میدان بوعلی این شهر قرار دارد
خانه زیبا و دیدنی طباطبایی ها در کاشان ( تصویری)
قره کلیسا -چالدران -آذربایجان غربی
قره کلیسا در استان آذربایجان غربی از بناهای مذهبی متعلق به ارامنه بوده که در 20 کیلومتری شمال شرقی چالدران و هفت کیلومتری جاده چالدران _ قره ضیاء الدین در کنار روستایی به همین نام واقع شده است
قره کلیسا که در بین ارامنه به تاده مقدس معروف است،در قرون چهارم تا ششم میلادی بر روی آرامگاه طاطاوس مقدس، از حواریون حضرت مسیح که در سال 48 میلادی به خاطر تبلیغ مسیحیت به شهادت رسیده، بنا شده است. این کلیسا، در روستای قره کلیسا از توابع سیه چشمه شهرستان ماکو، ساخته شده و مزار تادی مقدس است.
تاریخچه قره کلیسا :
به استناد منابع تاریخی ارامنه، در دوره ساسانیان بخشی از ارامنه عمدتاً پیرو دین زرتشت بوده و بخشی نیز آیین مهر پرستی داشتهاند. برای نخستین بار در سال43 میلادی دو نفر از مبشرین حضرت مسیح بهنامهای طاطاوس و بارتلمیوس از شمال بینالنهرین گذشته و برای تبلیغ در شهر ( آرداز) که مرکز پادشاهی ارامنه بود اقامت میکنند و بدون توجه به دستور سنادوک ( پادشاه زرتشتی ارمنستان) به تبلیغ آیین مسیح دست میزنند و در نتیجه 3500نفر از جمله دختر پادشاه به نام ( ساندوخت) به دین مسیح میگروند. پادشاه ارمنستان برای ممانعت از تبلیغ دین مسیح، در سال 66 میلادی فرمان قتل عام آنان را صادر میکنند و همه ارامنه مسیحی، از جمله دختر پادشاه به قتل میرسند و اجساد آنان را در محل فعلی قره کلیسا و حوالی آن مدفون میسازند. ارامنه مدعی هستند که کلیسای طاطاوس اولین کلیسایی است که به دستور مبشرین و حواریون مسیح در دنیا ساخته شده است وچون از نظر مذهبی شهادت را بزرگترین سعادت برای بشر میدانند، هر سال در روزهای آخر تیرماه و هفته اول مرداد ماه که مصادف با قتل تادی مقدس و پیروان مسیحی او است در قره کلیسا مراسم خاصی بر پا میدارند.
جاذبه های گردشگری قوچان
قوچان از زلزلههای متعدد سخت آسیب دید، ودر زلزله سال ۱۸۹۳ دوازدههزار تن تلف شدند، و حدود دههزار تن باقی ماندند.تاریخ بنای شهر فعلی در فاصله ده کیلومتری شهرکهنه از ۱۳۱۳قمری است. شهر قوچان را با شهر باستانی اشک یا ارسکه مطابق دانستهاند. در متون قدیمی نام این شهر خبوشان و خوجان نوشته شده است.
قوچان از جمله شهرهای استان خراسان شمالی است که دارای جاذبه های گردشگری می باشد که کمتر به آن توجه شده است.
موزه مردم شناسی ،دره شمخال ،سد تبارک آباد ،گوگان زادگاه جعفر قلی زنگلی ملک الشعرای کرمانج، آرامگاه بابا حسن در روستای خسرویه، آستانه شهر کهنه ،آبگرم شهرکهنه ، امام زاده اسماعیل بن موسی بن جعفر(ع) در آبادی جرتوده، امام زاده جعفر در3 کیلومتری شهر قوچان، امام زاده حسین اصغر در سر ولایت، امام زاده حسین بن حسن مجتبی در نوروزی، امام زاده علی بن موسی در آبادی شرف، تپه چیلغانی در قوچان، تپه زوباران درقوچان، تپهفتحآباد در 5 کیلومتری باختر قوچان، تپه نادری (مروارید تپه) در شمال باختری شهر قوچان، تپه یام در شمال فاروج، قلعه تپه در 15 کیلومتری شهر قوچان و مدرسه عوضیه یا مسجد جامع برخی از مکان های دیدنی و تاریخی این شهرستان را تشکیل می دهند.
همچنین صنایع دستی و سوغاتیهای شهرستان قوچان عبارتند از :
چاروق (نوعی پاپوش کفش)، پوستین دوزی، نمد مالی، گلیم بافی،فتیر مسکه، شیره انگور، گیوه و کفش، کمخت، فرش، قالیچه بافی، جاجیم بافی، عرقچین دوزی، جوراب پشمی به نام بجولی، دستکش پشمی، کیسه حمام، گونه ای لباس مردانه از برک (پشم نرم بز و گوسفند) که در اصطلاح محلی چوخه نام دارد .
آشنایی با آبگرم دلفان - لرستان
این چشمه در60 کیلومتری غرب شهر نورآباد و در بین 2 رشته کوه «گله» و «سفیدکوه» در زاگرس و در محل تلاقی 3 رودخانه گاماسیاب، گیزه رود و سیمره، واقع شده است.
این جاذبه طبیعی به عنوان یک مکان در حوزه گردشگری درمانی، همه ساله پذیرای هزاران گردشگر و دوستدار طبیعت است.
وجود این چشمه زیبای طبیعی در این منطقه سرسبز با چشمانداز زیبای رشته کوه زاگرس به نحوی زیبا چشم هر بیننده را نوازش میدهد و دل هر نظارهگر را آرام میکند. دکتر «محمد معین» در کتاب فارسی خود از این منطقه به عنوان یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری و تنگههای ایران یاد کرده است.
چشمه آبگرم دلفان با آبدهی 30 لیتر در ثانیه و دمای 60 درجه سانتیگراد از دامنه کوه گله از اعماق زمین میجوشد و توسط اهالی این منطقه یک حوضچه کوچک سیمانی برای استفاده از آن احداث شده است.
به گفته کارشناسان بهداشتی و میراث فرهنگی، این چشمه طبیعی به لحاظ داشتن مواد معدنی در التیام دردهای مزمن موثر است و بسیاری از بیماران برای درمان با استفاده از این چشمه معدنی به این منطقه سفر میکنند.
این چشمه با غلظتی بیش از 700 میلی گرم در لیتر و ترکیبات سولفات کلسیم، گوگرد، سولفور، دی کربنات منیزیم در درمان بیماریهای مفصلی عفونی و امراض جلدی اثربخش است.
این گوهر کمنظیر غرب کشور، با وجود تمامی جاذبهها و ویژگیهای گردشگری و درمانی خود همچنان در این منطقه ناشناخته مانده است.
آشنایی با چشمه مرتضی علی - یزد
چشمه آب گرم مرتضی علی (ع) از جاذبههای گردشگری طبیعی در شهرستان کویری طبس در استان یزد است. این چشمه در مسیر گردشگری روستای خرو و در فاصله ۲۷ کیلومتری شهر طبس واقع شدهاست
چشمه آب گرم مرتضی علی و طاق شاه عباسی از جمله مناطق نمونه گردشگری استان یزد و از جاذبههای گردشگری کشورمان به حساب میآیند.
وجود این چشمه جوشان با دو نوع آب سرد و گرم کنار هم در دل کویر ایران زمین انسان را به تفکری عمیق وا میدارد.
پس از گذر نمودن از شهر طبس برای رسیدن به این چشمه حدود 5 کیلومتر مسیر را باید به صورت پیاده طی کرد که عمدتا از آب عبور میکنند.
این چشمه مبدا آبی اغلب مزارع و تامین آب باغات طبس میباشد که از طریق نهر آبی به این شهر منتقل میشود.
در طول مسیر چشمه آب گرم مرتضی علی، دیوارههای بلند دره مانندی در دو طرف خود نمایی میکند و روی این دیوارهها حفرههایی است که به نظر میرسد با نظم خاصی بنا شدهاند.
پس از حدود ۱۰دقیقه پیاده روی به منطقهای میرسیم که چشمههای متعدد آب بویژه چند چشمه آب گرم و سرد قرار دارد و بزرگترین آنها از درون حفرهای نشات میگیرد که به حمام مرتضی علی معروف شدهاست.
چشمه آب گرم مرتضی علی طبس از مناطق طبیعی است که با داشتن چشمههای آب درمانی به لحاظ توریست درمانی مورد توجه ویژهاست. گردشگران داخلی و خارجی از این مناطق که طبیعت زیبایی نیز دارد استقبال میکنند.
آب گرم چشمه از دیواره سمت راست به داخل رودخانه میریزد و همین، اختلاف دمایی را در چشمه ایجاد می کند که گاهی به 10درجه هم می رسد.
غلظت بیشتر آب گرم و تفاوت ساختاری آن با آب سرد جاری در کف رودخانه باعث میشود که این آبها تا مسافت حدود 300 متری بستر رودخانه هم پیش بروند، در حالی که به طور کامل با هم مخلوط نشدهاند و در بستر رودخانه قابل تفکیک هستند.
به این ترتیب در یک طرف رودخانه آب سرد و در طرف دیگر آب گرم جریان دارد و میتوان یک پا را در طرف گرم رودخانه فرو برد و پای دیگر را در طرف سرد رودخانه. پدیده نادری که شاید در هیچ نقطه دیگر کشور فرصت تجربه آن را نداشته باشید!
آشنایی با چشمههای آبگرم محلات - مرکزی
چشمههای آبگرم محلات در 15 کیلومتری شمال شرق این شهرستان در ارتفاعات بلند منطقه قرار دارد
شهرستان محلات از شمال به قم و آشتیان و از جنوب به اصفهان و گلپایگان و از غرب به خمین و اراک و از شرق به دلیجان محدود است.
برای رسیدن به این آبگرم از طریق جاده دلیجان - محلات و جاده اصلی قم - اصفهان (از طریق جاده دودهک - خورهه) امکان پذیر است.
جاذبههای گردشگری محلات / محوطه تاریخی و باستانی خورهه / آتشکده آتشکوه نیمور محلات / پل تاریخی باقرآباد محلات / غار یکه چاه /
استفاده از چشمههای آب گرم معدنی محلات سابقه باستانی داشته و میتوان تاریخ استفاده از آن را با آثار باستانی خورهه در یک جهت پنداشت. چشمههای آبگرم محلات از شهرت زیادی در استان مرکزی و همچنین سراسر ایران برخوردار است.
چشمههای آبگرم محلات شامل 6 چشمه به نامهای شفا، دنبه، سلیمانیه، سودا (بختیاری)، حکیم و روماتیسم است. تمام چشمهها به جز چشمه حکیم که دمای کمتری نسبت به سایر چشمهها دارد از سایر چشمهها برای اهداف بالنئولوژیکی استفاده میشود.
استحمام در چشمههای شفابخش اثرات زیادی بر سلامت فیزیکی، ذهنی و روانی انسان داشته و علاوه بر فراهم کردن عناصر گرانبها برای بدن، نوشیدن و استحمام در این چشمهها تسکینبخش است.
بنا به خاصیت آبدرمانی چشمه، در سال 1350 تاسیساتی بر فراز کوه و در محل مظهر چشمه ساخته شده است. این مجتمع دارای دو مجموعه زنانه و مردانه است که هر یک دارای استخر شنا، وان و دوشهای انفرادی میباشند.
آب این چشمه از ترکیب آبهای سولفاته و کلسیک و از دسته آبهای هیپورترمال است و در درمان بیماریهای کبدی، صفراوی، کلیوی و دستگاه گوارش و بویژه بیماریهای رماتیسمی استخوانی و پوستی بسیار مؤثر است.
یکی دیگر از مواهب طبیعی موجود در ترکیبات معدنی این آب گرم، گاز رادون است که موجب درمان انواع بیماریهای ریوی میشود. طبق نظر کارشناسان سازمان انرژی اتمی کشور گاز رادون فقط در این محل درصد قابل توجهی دارد.
چشمه آبگرم محلات از نوع آبهاى گرم عمقى است که بیشتر از بخار خمیره سنگهاى سوزان درون پوسته زمین به وجود مىآید و به سطح زمین مىرسد.
عمق این نوع آبهاى گرم گاهى به 20 هزار متر و گرماى آنها متناسب با عمق و سرعت بالا آمدن، گاهى به ۱۰۰ درجه سانتىگراد هم مىرسد.
چشمه آبگرم محلات از دیرباز مورد توجه سیاحان بوده و همه ساله هزاران نفر از راههاى دور یا نزدیک به منظور درمان امراض پوستى و استخوانى به آن مراجعه مىکنند.
درجه حرارت آب این چشمه ۵۰ درجه سانتىگراد است و افرادى که به بیمارى ریوى و قلبى مبتلا هستند نباید از آب این چشمه استفاده کنند. دوره استفاده از آبگرم محلات در فصل بهار و به ویژه تابستان است.
در این مکان تعداد زیادى مسافرخانه، حمام خصوصى، مهمانپذیر که سالانه میزبان جمعیت کثیری از گردشگران است قرار دارد. همچنین یک واحد مهمانسراى جهانگردى وجود دارد که از امکانات رفاهى مناسب برخوردار مىباشند.
چشمه حکیم محلات (آب حکیم)
چشمه حکیم در حدود یک کیلومترى جنوب شرقى چشمه شفا واقع شده است. مظهر این چشمه در دو نقطه همجوار یکدیگر است و اطراف آنها با سنگ چینى به دو حوض محصور تبدیل شده است.
از یکى از حوضها زنان و از حوض دیگر مردان استفاده مىکنند. به طور کلى منشاء آبهاى معدنى سلیمانى و حکیم در ردیف آبهاى معدنى سولفاته کلسیک خیلى گرم است و منشاء عمیق زیرزمینى دارند.
چشمههاى معدنى آب گرم ناحیه محلات از نظر ترکیبات شیمیایى به چشمههاى معدنى سولفاته کلسیک بان یردوبیگور فرانسه شبیه است.
گرمى و مقدار قابل ملاحظه کلسیم آنها خواص آرامبخش، مدر، ملین و ضد مسمومیت دارد.
چشمه آب شفا محلات
این چشمه آب گرم در بالاى تپه مجاور سرچشمه محلات در محلى نزدیک تخته سنگهاى سخت از دهانه چاهى خارج مىشود و به حمامهاى اطراف آن هدایت مىگردد.
در گذشته، از این دهانه مقدار کمى آب خارج مىشد و مظهر اصلى چشمه در حدود ۱۰۰ مترى غرب آن بود، ولى در اثر زلزله، مظهر اصلى چشمه تقریباً خشک شده و قسمت عمده آب از مظهر فعلى آن جارى است.
دهانه مظهر با درf آهنى پوشانیده شده و در یک چهار دیوارى محفوظ گردیده است. مقدار آب این چشمه در حدود ۱۲ لیتر در ثانیه است.
علاوه بر آب حکیم، آب سلیمانی و آب شفا، آب رماتیسم، آب دنبه و گبری هم وجود دارد که این چشمه ها بایکدیکر فاصله چندانی ندارند.
آشنایی با چشمههای آبگرم سرعین - اردبیل
شهر سیاحتی سرعین در ۲۵ کیلومتری شهر اردبیل قرار دارد. این شهر یکی از مهمترین مراکز استقرار چشمههای آبگرم در ایرن است
سرعین در فرهنگ لغات فار سی به معنی سرچشمه میباشد. در ادوار گذشته از این منطقه به نامهای ساری قیه، سارقین، سرائین، سرقین یادکرد میشده است.
چشمههای آبگرم سرعین که با دما، خاصیت و ویژگیهای درمانی خاصی از دل زمین میجوشند، همه ساله در فصل تابستان مسافران و گردشگران بسیاری را از گوشه و کنار کشور و خارج از ایران به سوی خود جلب میکنند.
از چشمههای آبگرم این شهر میتوان به گاومیش گلی، قهوه سویی، ساری سو، قرهسو، پهنلی - سو، آبگرم چشم و مجتمعهای آبدرمانی سبلان، بش باجیلار و حمام طبیعی شفا اشاره کرد.
همچنین دو استخر آب سرد هم در فاصله 5 کیلومتری سرعین در درهای با چشم انداز زیبا موسوم به ویلا دره وجود دارد که آب آنها مانند نوشابه گازدار بوده و گردشگران ضمن نوشین آب آنها در استخر آبگرم نیز آب تنی میکنند.
برخی از مهمترین چشمههای آبگرم شهر سیاحتی سرعین و خاصیت آب آنها عبارتند از:
مجتمع آبدرمانی سبلان سرعین: مجتمع آبدرمانی سبلان که به عنوان بزرگترین مرکز آبدرمانی خاورمیانه شناخته میشود، در داخل شهر سرعین قرار دارد.
این مجتمع آبدرمانی دارای امکانات و استخرهای متعدد سرپوشیده و حوضچههای آبگرم تحت فشار (جکوزی)، سونای خشک و بخار، دوشها و وانهای انفرادی متعدد، خدمات پزشکی و درمانی مجزا برای مردان و زنان، پارکینگ اختصاصی و سایر امکانات مورد نیاز منطبق بر آخرین استانداردهای جهانی آبدرمانیهای دنیا است.
آبدرمانی بش باجیلار (پنج خواهران): این مجتمع آبدرمانی با استخر سرپوشیده بزرگ، سونای خشک و بخار، آبگرم تحت فشار(جکوزی) دوشهای انفرادی، خدمات پزشکی و درمانی و پارکینگ در داخل شهر سرعین واقع شده و به لحاظ گنجایش دومین آبگرم شهر سرعین محسوب میشود.
دبی پنج چشمه موجود در محدوده این مجتمع آبگرم روی هم ۱۳ لیتر در ثانیه و به صورت دایمی، نشتی و جوشان در جریان است.
دمای آب در داخل استخر در حدود ۳۵ درجه با ظاهری کدر، کمی ترش مزه و کمی بودار است. از آنیونهای موجود در آن میتوان به بیکربنات، کلرور، سولفات و از کاتیونهای آن به کلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم اشاره کرد.
ترکیب آب از نوع کلرو بیکربنات سدیم و گرم است. در حال حاضر در محل این چشمهها، موسسه آب درمانی احداث شده که شامل استخر بزرگ عمومی با عمق کم، دوشهای گرم و سرد، رختکن مستقل و بوفه است.
خاصیت درمانی: از این آبگرم؛ برای درمان بیماریهای عمومی و تسکین دردهای عصبی و مفصلی استفاده میشود.
آبگرم قهوه خانه ممتاز: این آبگرم در داخل حیاط قهوه خانه ممتاز ۲واقع شده است. آبدهی این چشمه ۴لیتر در ثانیه و جریان آن به صورت دایمی و متغیر میباشد. دمای آب در مظهر ۴۷درجه سانتی گراد است. ظاهر آب کمی تیره و مزه آن کمی ترش است.
PHآن در حدود ۶و آنیونهای مهم آن کلرور، بیکربنات، کربنات و کاتیونهای مهم آن منیزیم ، سدیم و پتاسیم است.
خاصیت درمانی: برای درمان بیماریهای سیستم حرکتی (درد دست و پا) و اعصاب استفاده میشود.
آبگرم ژنرال (جنرال): آبگرم ژنرال در شمال شهر سرعین واقع شده است. ارتفاع چشمه از سطح دریا دو هزار متر است. مانند سایر چشمههای شهر سرعین این چشمه نیز در کف دره قرار گرفته است. دبی آب ۶لیتر در ثانیه و دمای آن در حوض ۴۳درجه سانتی گراد و مزه آب کمی ترش و بیرنگ است.
آنیونهای آن بیکربنات، کلرور ، سولفات و کاتیونهای آن سدیم ، کلسیم، پتاسیم، منیزیم میباشد. PHآن از نوع اسیدی و ۲/۶است. تیپ آب آن از نوع کلروبیکربنات سدیم است.
خاصیت درمانی: به علت داشتن عناصر فوق بیشتر برای تسکین دردهای عضلانی و رفع روماتیسم استفاده میشود.
چشمه گوز سویی (آب چشم): این چشمه در کنار قهوه خانه ممتاز واقع شده و دمای آب ۲۱درجه سانتیگراد و تقریبا اسیدی است. مزه آب گس و بیبو است. آنیون آن بیکربنات و کاتیون آن کلسیم است. آب آن در ردیف آبهای بیکربنات کلسیک قرار دارد.
آبدهی آن خیلی کم و در حدود ۱لیتر در ثانیه و از دو نقطه کف حوضچه با مقدار قابل توجهی گاز کربنیک و هوا با فشار خارج میشود.
خاصیت درمانی: از آب آن برای درمان بیماریهای چشم استفاده میکنند.
آبگرم گاومیش گلی: پر آب ترین چشمه معدنی شهر سرعین از لحاظ آبدهی و وسعت، استخر گامیش گلی است که روی دره واقع شده است.
این آب معدنی دارای استخری رو باز به مساحت ۴۰۰ متر با عمق ۱۳۰ سانتی متر است.
آبگرم معدنی گاومیش گلی (پر آبترین و بزرگترین چشمه آب معدنی ایران) در داخل شهر سرعین واقع شده است. این چشمه در مرکز شهر سرعین و در ارتفاع ۱۹۴۰متری از سطح دریا بر روی کف دره واقع شده است.
آب آن به صورت دایمی و جوشان در جریان بوده و دهانه آن پراکنده و دمای آب در حوض ۴۶ درجه سانتیگراد است. آب این چشمه ترش مزه، بیرنگ و کمی بودار است و بوی هیدروژن سولفوره به مشام میرسد.
در اطراف مظهر چشمه و حوضچهها کمی رسوبات زرد رنگ اکسید آهن دیده میشود. آنیونهای آن کربنات ، بیکربنات، کلروره، سولفات و کاتیونهای آن کلسیم ، منیزیم ، سدیم و پتاسیم میباشد. آب آن در ردیف آبهای کلروره ، بیکربنات سدیک و کلسیک گرم میباشد.
خاصیت درمانی: آب آن به علت داشتن ترکیب کلرو بیکربناته سدیک و کلسیک برای درمان بیماریهای عمومی، سیستم حرکتی (دردهای مزمن روماتیسمی)، بیماریهای زنان، خنازیر و بیماریهای قلبی و نیز تقویت عمومی بدن استفاده میشود.
آبگرم پهنلو: این آبگرم در شمالیترین نقطه شهر سرعین واقع شده است. ارتفاع چشمه از سطح دریا به ۱۹۵۰متر میرسد. آبدهی چشمه در حدود ۱/۸لیتر درثانیه و به صورت دایمی و جوشان در جریان است.
دمای آن در حوض ۳۷درجه سانتی گراد و حالت نیمه اسیدی دارد. رنگ آن مایل به سبز بوده و آنیونها و کاتیونهای مهم آن کلرور، سولفات، سدیم و پتاسیم میباشد. آب آن در ردیف آبهای کلرو بیکربنات سدیم است.
خاصیت درمانی: از آب این چشمه برای درمان بیماریهای عمومی و تسکین اعصاب و دردهای مفصلی استفاده میشود.
آبگرم قره سو (اعصاب سویی): این چشمه در شهر سرعین و در جنب آبگرم ساری سو واقع شده است. دبی آن در حدود ۵ لیتر در ثانیه و دارای جریانی دایمی و متغیر با فصول و به صورت جوشان در سطح زمین است.
دمای آب حوضچه در حدود ۴۴درجه سانتیگراد و رنگ آن بیرنگ و مزهای شبیه گس دارد. از آنیونهای مهم آن میتوان به سولفات، کلرور، بیکربنات و از کاتیونهای قابل توجه آن به سدیم، پتاسیم و منیزیم اشاره کرد.
خاصیت درمانی: یکی از آبهای مورد استفاده برای تسکین دردهای روماتیسمی و نیز آرامشدهنده اعصاب و روان میباشد.
آبمعدنی ارجستان: این چشمه آبگرم در روستای ارجستان در ۲۱کیلومتری غرب اردبیل واقع است.
در مرکز روستا و در حومه آن چند چشمه آب معدنی سرد و گازدار وجود دارد. از این آب معدنی به دو صورت آبمعدنی بستهبندی شده در قالب بطریهای یک و نیم لیتری توسط کارخانه آب معدنی "مس کو" و همچنین به صورت چشمهای دایمی که روی مظهر آب حوضچهای سیمانی سرپوشیده ساخته شده مورد استفاده اهالی و گردشگران قرار میگیرد.
آب معدنی ارجستان دارای آب سرد بیبو با مزه گس گازدار است که به صورت نوشیدنی طبیعی و مفید از آن استفاده میکنند.
دمای آب در حدود ۱۰الی ۱۵ درجه سانتیگراد و آنیونهای آن کلرورو بیکربنات و کاتیونهای مهم آن کلسیم، منیزیم و پتاسیم میباشد. این چشمه آبگرم دارای گاز کربنیک بوده و منشا آب آن نیز نیمه عمیق میباشد.
آبگرم ساری سو: این آبگرم در مرکز شهر سرعین واقع شده است. دبی آن حدود ۵لیتر در ثانیه و جریان آب به صورت دایمی و متغیر در فصول مختلف است.
دمای آب در حوضچه اول ۴۷درجه سانتیگراد، بودار و رنگ آن کمی مایل به سبز پستهای است و مزه آب هم کمی ترش میباشد. آنیونهای آن سولفات، کلرور، بیکربنات و کاتیونهای آن سدیم، پتاسیم و منیزیم میباشد.
خاصیت درمانی: برای دردهای روماتیسمی ، مفصلی و به طور کلی برای تسکین دردهای عضلانی اثرات سودمندی دارد.
آبگرم حمام شفا: حمام شفا در شهر سرعین واقع شده است. آب این حمام از چشمهای با آبدهی ۵ لیتر در ثانیه تامین میشود.
دمای آب در حدود ۴۰درجه سانتیگراد و ظاهر آن کمی کدر، ترش مزه و بیرنگ و بیبوست. آنیونها و کاتیونهای مهم آن بی- کربنات، کلرور، سدیم و کلسیم است. آب این چشمه در ردیف آبهای معدنی کلرو بی کربنات سدیک قرار دارد.
خاصیت درمانی: از آن برای درمان دردهای مفاصل ، تسکین بیماریهای عصبی و امراض جلدی استفاده میشود.
به خورشید نزدیک میشوید
قلعه خورموج مهمترین جاذبه شهرستان دشتی در استان بوشهر محسوب میشود. قلعهای با سبک معماری سلجوقی و ساسانی که در طول سال بازدیدکنندگان بسیاری دارد. البته کلاتمند و قلعه دختر نیز از دیگر آثار باستانی شهرستان دشتی بهحساب میآیند.
اگر در شهرستان دشتستان بنایی شبیه به مقبره کوروش در پاسارگاد دیدید تعجب نکنید؛ بنای گور دختر در تنگ ارم که طبق بررسیها قدمت آن به سده ششم پیش از میلاد برمیگردد. گورستان باستانی خارک نیز در تنگستان قرار دارد و به زرتشتیان منسوب است. پل مشیر نیز از دیگر آثار کهن بوشهر بوده و روی رودخانه دالکی بنا شده که مربوط به عهد قاجاریه است. مسجد توحید (مسجد برازجانیها) نیز از قدیمیترین مساجد بوشهر است که بنای درخور توجهی دارد.
در حومه شهرستان جم از توابع عسلویه استان بوشهر و در نیمههای راه بندر کنگان به فیروز آباد شیراز کوهی باستانی به نام پردیس قرار دارد. قله این کوه نزدیکترین نقطه زمین به خورشید به حساب میآید زیرا بالاترین ارتفاع در نزدیکی خط استواست. همچنین مغناطیس فوقالعاده قوی کوه در جهان زبانزد است. البته این کوه در قدیم با عنوان کوه جم، پوز یا پدری نامیده میشد.
در مجموع میتوان گفت جم از مناطق کوهستانی و خوش آب و هوای استان بوشهر است. آب و هوای متفاوت شهرستان جم نسبت به سایر نقاط استان بوشهر و قرار گرفتن این شهرستان در ارتفاعی بالاتر از دیگر نقاط استان نسبت به سطح دریا باعث شده تا در ایام گرم و نیمه گرم سال نیز این منطقه آب و هوایی بهمراتب بهتر و مساعدتر از دیگر نقاط استان بوشهر داشته باشد.
از دیگر جاذبههای گردشگری جم میتوان به باغهای لیمو و زیتون، پیر بیبی بانو، پیر بیراهه آبگرمک (امامزاده جعفر)، جنگل گلوبردکانریز (یک جنگل انبوه با رودی نسبتاً دائمی که از میان آن میگذرد) اشاره کرد. همچنین مناطق باستانی دایو و گلوقلات، پیر گلدسته، گورستان تاریخی و باغهای روستای غربه، بناهای تاریخی روستای حرمیک، رشته قنات قدیمی روستاهای تشان و درهبان، زیارتگاه کوهستانی قدمگاه و دره زیبای مجاور روستای دره پلنگی از دیگر مناطق دیدنی منطقه جم است. این منطقه خرمای ویژهای با شیره فراوان نیز تولید میکند که به نام خرمای خصه معروف است.
از میان جاذبههای تاریخی شهرستان تنگستان، خانه رئیسعلی دلواری یادآور خاطرات فراموش نشدنی مبارزات آزادی خواهی 80سال پیش است. قلعه نصوری را میتوان مهمترین جاذبه تاریخی شهرستان کنگان به حساب آورد. این بنا در بندر طاهری در کرانه خلیجفارس قرار داشته و متعلق به اوایل دوره قاجاریه است. بنابراین خانهها و عمارتهای قدیمی بسیاری در استان بوشهر وجود دارند که برخی از آنها عبارتند از: عمارت ملک که بهصورت یک مجموعه ساختمانی و متعلق به یک قرن پیش است. عمارت گلشن که قدمت آن 170 سال بوده و مجموعه حاج رئیس که از 5ساختمان تو در تو تشکیل شده و در اواسط دوره قاجاریه ساخته شده است.
جانان هریجان
هریجان یکی از مناطق خوش آب و هوای منطقه کلاردشت است که پایتخت نشینان با چند ساعت رانندگی می توانند یک آخر هفته خوب را پشت سر بگذارند و تا پای آبشار بلندش که حدود 80 متر ارتفاع دارد، بالا بروند.
شاید فکرش را هم نکنید که تقریبا تمام فرعیهای جاده چالوس، هرکدام به منطقهای دیدنی منتهی میشوند بسیار بکر و دست نخورده. یکی از این مناطق دیدنی، روستای«هریجان» است که آبشاری بلند دارد و با کمتر از 10کیلومتر فاصله از جاده چالوس و پیچهای مختلف، شما را به یک طبیعت بکر و آرام میرساند. این روستا زمانی پرجمعیت بود اما امروز فقط انگشتشمار خانوادههای کهنسال در آن باقی ماندهاند، هرچند با شناختهتر شدن این منطقه زیبای طبیعی، بعضی از مالکان و ساکنان قدیمی هم هوای ییلاق قدیمی به سرشان زده و مدتی را در روستای خوش آب و هوای اجدادی میگذرانند.
در اردیبهشت ماه، این منطقه از البرز مرکزی، رنگارنگ میشود و گیاهانی در آن میروید که عمرشان بسیار کوتاه است؛ پس فرصت دیدن اردیبهشت متفاوت هریجان را از دست ندهید، فقط حواستان باشد پای آبشار که رسیدید، هوس رسیدن به بالاترین نقطهاش به سرتان نزند؛ چون علاوه بر خطر سقوط، ممکن است به حیوانات خطرناک بربخورید.
هریـجان و آبشارش
هریجان یکی از مناطق خوش آب و هوای منطقه کلاردشت است که پایتخت نشینان با چند ساعت رانندگی می توانند یک آخر هفته خوب را پشت سر بگذارند و تا پای آبشار بلندش که حدود 80 متر ارتفاع دارد، بالا بروند. از ما می شنوید، هریجان را در اردیبهشت ماه از دست ندهید.
منطقه ورود ممنوع
بعد از رسیدن به تاج آبشار، وارد جاده پشت آن نشوید؛ زیرا علاوه بر خطر برخورد با جانوران وحشی پشت آبشار، منطقه حفاظتشده است و بدون دریافت مجوز نمیتوانید وارد آن شوید. درصورتی که تمایل به ورود به منطقه حفاظت شده پشت آبشار را دارید، میتوانید با اداره محیط زیست چالوس تماس بگیرید :2229275(0191).
به چالوس بروید
از تهران بعد از حدود 2 ساعت و 135کیلومتر رانندگی به روستای هریجان میرسید.
خودروی شخصی: وارد جاده چالوس که شوید، حدود 4 کیلومتر بعد از سیاهبیشه در پیچ سمت راست جاده، تابلوی رستوران «جعفر میردار سلطانی» را میبینید. از این فرعی تا روستای هریجان حدود 5کیلومتر راه دارید. این جاده، خاکی وپرشیب است. بعد از حدود یک ربع به روستا خواهید رسید.
وسایل نقلیه عمومی: از راننده بخواهید که در نشانی بالا شما را پیاده کند. از این فرعی تا روستا حدود یک ساعت و نیم پیادهروی در مسیر سربالایی تند پیشروی شماست؛ میتوانید میانبر هم بزنید، وقتی در مسیر جاده خاکی قرار گرفتید، بعد از حدود 700 متر در پیچ دوم و در سمت راست تان، یک جاده مالرو و پاکوب قرار دارد که از میان درختان جنگلی میگذرد. بعد از گذشتن از یکی دو تپه و علفزار از پایین روستا سردرمیآورید. در این مسیر هم حدود یک ساعت و نیم در راه خواهید بود.
ییلاق آرام
بافت روستا، علفزارهای وسیع و آبشار بلند از دیدنیهای هریجان هستند.
روستا:میتوانید چند دقیقهای در هریجان بگردید و خانههای تخریبشدهاش را ببینید. روستا یک امامزاده هم به نام «شاهزاده محمود(ع)» دارد که گنبدش وقت ورود به روستا پیداست و میتوانید وقت برگشت به آن سری بزنید.
آبشار: آبشار باریک هریجان در غرب روستا قرار دارد و برای رسیدن به آن جاده خاکی را تا داخل روستا ادامه دهید.حدود 300، 400 متر که وارد روستا شدید، در کنار پرچینهای سنگی در سمت چپ، یک جاده فرعی وجود دارد که مسیر دسترسی به آبشار است. تا جویی که از آب آبشار درست شده، حدود یک ربع پیادهروی دارید اما اگر میخواهید به تاج آبشار برسید، باید حدود نیم ساعت تا کوتاهترین تاج که حدود 9 متر ارتفاع دارد، کوهنوردی کنید.
در این مسیر که کمی شیبدار است در سمت راست، پیش از آنکه راه سنگلاخی شود، یک فضای علفزاری و تکه سنگی صاف و بزرگ قرار دارد که میتوانید همانجا کمی استراحت کنید. آبشار در این ماه سال پرآبتر از همیشه است و در ماههای گرم، بسیار کم آب میشود.
شکار ممنوع
حیاتوحش هریجان غنی است و وجود جانورانی مثل کل و بز ، خرس، تیهو و کبک باعث شده که این منطقه جزو مناطق حفاظتشده باشد؛ شکار در آن ممنوع است.
اگر تا به حال به این منطقه سفر نکردهاید، حتما با بلدهای محلی همراه شوید.
در این روستا از سرویس بهداشتی و محلی برای اقامت خبری نیست.
نامخانوادگی بیشتر مردم این منطقه «میردار سلطانی» است، پس اگر افراد زیادی را با این نام دیدید، تعجب نکنید.
سفر به استانی چهار فصل
سمنان استانی است که از شمال با استانهای مازندران و گرگان، از جنوب با یزد و اصفهان، از شرق با خراسانرضوی و خراسانشمالی و از غرب با استانهای تهران و قم در ارتباط است. بنابراین میتوانید تنوع آبوهوایی را در این استان تجربه کنید و بهقولی یکی از مصادیق 4فصل بودن کشور را عینا در سمنان ببینید.
دروازه ارگ
این دروازه در تقاطع خیابانهای آیتالله طالقانی و شیخ فضلالله نوری (میدان ارگ) سمنان واقع شده که یکی از آثار تاریخی و باارزش و زیبای سمنان بهحساب میآید. دروازه ارگ در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار از سال1300 تا 1305 هجری قمری (1258 تا 1263هجری شمسی) بنا شد. یکی از شاهکارهای این بنای تاریخی، سر در جالب توجهی است که در آن تصویر تاریخی نبرد رستم و دیو سپید روی کاشی هفترنگ منقوش شده است.
مسجد جامع سمنان
مسجد جامع سمنان یکی از کهنترین آثار تاریخی بهجامانده از دوران اسلامی این شهر است که در واقع نشانگر رشد و نبوغ هنر معماری مردم این شهر به شمار میرود. این اثر طبق متون تاریخی به قرن سوم هجری تعلق دارد. بنای اولیه مسجد از آثار دوران اسلامی است که در دوره سلجوقی، ایلخانی و تیموری گسترش یافت.
بسطام
شهر بسطام زادگاه و محل آرامگاه عارف بزرگ بایزید بسطامی دومین شهر نمونه گردشگری استان سمنان است که در 6کیلومتری شاهرود واقع شده و در مسیر جاده شاهرود- آزادشهر قرار دارد.
جنگل ابر
در شهرستان شاهرود که شاید جنگل ابر آن زبانزد همه است، میتوان در مناطق رضاآباد و خارتوران، طی مسیر مناطق کویری را نیز تجربه کرد. جنگل زیبا و خوشآب و هوای ابر در 45کیلومتری شمال شرق شاهرود از جنگلهای بکر و زیبای استان سمنان است. این جنگل در زمره جنگلهای هیرکانی کشور است و بهدلیل اینکه فضای جنگل را پوششی از ابر فرا میگیرد، جنگل ابر نامیده میشود. ارتفاع زیاد جنگل از سطح دریا، پایین بودن درجه حرارت در فصل گرما، وجود چشمهسارهای فراوان و پوشش جنگلی متنوع از ویژگیهای این جنگل است.
البته در سمنان و بهویژه شاهرود جنگلها و حیاتوحش فراوانی مانند اولنگ، دشتشاد، نامنیک، زیستگاه توران (دومین منطقه بزرگ تحت حفاظت سازمان محیطزیست کشور)، پناهگاه حیاتوحش خوشییلاق و... وجود دارد.
شهری سرخرنگ
شهر مجن در فاصله 35 کیلومتری غرب شاهرود و در منطقهای کوهستانی واقع شده است. تنگه معروف «داستان» نیز در فاصله 10کیلومتری شهر مجن قرار گرفته که آبشار این تنگه در زمره جاذبههای طبیعی شهرستان شاهرود محسوب میشود. شهر مجن بهعنوان یک منطقه تاریخی در دامنه کوههای البرز با ویژگیهای منحصر بهفرد و معماری خاص بهعنوان ماسوله کویر شهرت دارد؛ بهطوری که بافت قدیمی شهر در شیب ارتفاع شکل گرفته و خانهها به گونهای ساخته شدهاند که بام هر خانه حیاط خانهای دیگر است. برخی این شهر را نگین سرخ فام دامنههای البرز شرقی مینامند زیرا خاک اراضی و ارتفاعات آن سرخ رنگ است.
اگر میخواهید تجربه کویرگردی نیز داشته باشید روستای عشایرنشین رضاآباد از توابع بخش بیارجمند شهرستان شاهرود نیز پیشنهاد خوبی است. وجود تپههای ماسهای به اشکال مختلف، چادرهای سیاه عشایری و نقوش بافتههای زنان ایل را در این روستا میتوانید مشاهده کنید. همچنین منطقه سیاه کوه و پارک ملی کویر یکی از قدیمیترین مناطق تحت حفاظت در ایران است. این منطقه در جنوب گرمسار و حدفاصل کویر مرکزی ایران و دریاچه نمک واقع شده است. جاده سنگفرش بهعنوان یکی از شگفتانگیزترین آثار تاریخی از جاذبههای این منطقه است.
آشنایی با آبشار سنگان - تهران
آبشار سنگان در شمال غرب روستایی به همین نام، حدود ۲۰ کیلومتری شمال غرب تهران و در دامنههای قله پهنهحصار قرار دارد
این آبشار ۲۵۷۵ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در شمال آن قله پهنه حصار واقع شده است.
روستای سنگان، روستایی کوهستانی و بسیار زیبا در مسیر جاده کن، شمال غربی تهران و کمی بالاتر از سولقان بوده و دارای امامزاده و آبشاری زیبا است.
اوج شکوه و زیبایی آبشار سنگان در ماههای فروردین و اردیبهشت میباشد. این آبشار در زمستان نیز با یخ زدن شکلی بسیار بدیع و زیبا به خود میگیرد.
دره سنگان یکی از درههای پر آب منطقه میباشد. آبشار سنگاه همانگونه که از اسمش معلوم است،در یک منطقه سنگی قرار گرفته است.
مسیر دسترسی به روستا و آبشار سنگان از طریق جاده کن در شمال غرب تهران میباشد. رفتن به این آبشار در تمام فصول سال زیباییهای خاص خود را دارد.
جانان هریجان
هریجان یکی از مناطق خوش آب و هوای منطقه کلاردشت است که پایتخت نشینان با چند ساعت رانندگی می توانند یک آخر هفته خوب را پشت سر بگذارند و تا پای آبشار بلندش که حدود 80 متر ارتفاع دارد، بالا بروند.
شاید فکرش را هم نکنید که تقریبا تمام فرعیهای جاده چالوس، هرکدام به منطقهای دیدنی منتهی میشوند بسیار بکر و دست نخورده. یکی از این مناطق دیدنی، روستای«هریجان» است که آبشاری بلند دارد و با کمتر از 10کیلومتر فاصله از جاده چالوس و پیچهای مختلف، شما را به یک طبیعت بکر و آرام میرساند. این روستا زمانی پرجمعیت بود اما امروز فقط انگشتشمار خانوادههای کهنسال در آن باقی ماندهاند، هرچند با شناختهتر شدن این منطقه زیبای طبیعی، بعضی از مالکان و ساکنان قدیمی هم هوای ییلاق قدیمی به سرشان زده و مدتی را در روستای خوش آب و هوای اجدادی میگذرانند.
در اردیبهشت ماه، این منطقه از البرز مرکزی، رنگارنگ میشود و گیاهانی در آن میروید که عمرشان بسیار کوتاه است؛ پس فرصت دیدن اردیبهشت متفاوت هریجان را از دست ندهید، فقط حواستان باشد پای آبشار که رسیدید، هوس رسیدن به بالاترین نقطهاش به سرتان نزند؛ چون علاوه بر خطر سقوط، ممکن است به حیوانات خطرناک بربخورید.
هریـجان و آبشارش
هریجان یکی از مناطق خوش آب و هوای منطقه کلاردشت است که پایتخت نشینان با چند ساعت رانندگی می توانند یک آخر هفته خوب را پشت سر بگذارند و تا پای آبشار بلندش که حدود 80 متر ارتفاع دارد، بالا بروند. از ما می شنوید، هریجان را در اردیبهشت ماه از دست ندهید.
منطقه ورود ممنوع
بعد از رسیدن به تاج آبشار، وارد جاده پشت آن نشوید؛ زیرا علاوه بر خطر برخورد با جانوران وحشی پشت آبشار، منطقه حفاظتشده است و بدون دریافت مجوز نمیتوانید وارد آن شوید. درصورتی که تمایل به ورود به منطقه حفاظت شده پشت آبشار را دارید، میتوانید با اداره محیط زیست چالوس تماس بگیرید
به چالوس بروید
از تهران بعد از حدود 2 ساعت و 135کیلومتر رانندگی به روستای هریجان میرسید.
خودروی شخصی: وارد جاده چالوس که شوید، حدود 4 کیلومتر بعد از سیاهبیشه در پیچ سمت راست جاده، تابلوی رستوران «جعفر میردار سلطانی» را میبینید. از این فرعی تا روستای هریجان حدود 5کیلومتر راه دارید. این جاده، خاکی وپرشیب است. بعد از حدود یک ربع به روستا خواهید رسید.
وسایل نقلیه عمومی: از راننده بخواهید که در نشانی بالا شما را پیاده کند. از این فرعی تا روستا حدود یک ساعت و نیم پیادهروی در مسیر سربالایی تند پیشروی شماست؛ میتوانید میانبر هم بزنید، وقتی در مسیر جاده خاکی قرار گرفتید، بعد از حدود 700 متر در پیچ دوم و در سمت راست تان، یک جاده مالرو و پاکوب قرار دارد که از میان درختان جنگلی میگذرد. بعد از گذشتن از یکی دو تپه و علفزار از پایین روستا سردرمیآورید. در این مسیر هم حدود یک ساعت و نیم در راه خواهید بود.
ییلاق آرام
بافت روستا، علفزارهای وسیع و آبشار بلند از دیدنیهای هریجان هستند.
روستا:میتوانید چند دقیقهای در هریجان بگردید و خانههای تخریبشدهاش را ببینید. روستا یک امامزاده هم به نام «شاهزاده محمود(ع)» دارد که گنبدش وقت ورود به روستا پیداست و میتوانید وقت برگشت به آن سری بزنید.
آبشار: آبشار باریک هریجان در غرب روستا قرار دارد و برای رسیدن به آن جاده خاکی را تا داخل روستا ادامه دهید.حدود 300، 400 متر که وارد روستا شدید، در کنار پرچینهای سنگی در سمت چپ، یک جاده فرعی وجود دارد که مسیر دسترسی به آبشار است. تا جویی که از آب آبشار درست شده، حدود یک ربع پیادهروی دارید اما اگر میخواهید به تاج آبشار برسید، باید حدود نیم ساعت تا کوتاهترین تاج که حدود 9 متر ارتفاع دارد، کوهنوردی کنید.
در این مسیر که کمی شیبدار است در سمت راست، پیش از آنکه راه سنگلاخی شود، یک فضای علفزاری و تکه سنگی صاف و بزرگ قرار دارد که میتوانید همانجا کمی استراحت کنید. آبشار در این ماه سال پرآبتر از همیشه است و در ماههای گرم، بسیار کم آب میشود.
شکار ممنوع
حیاتوحش هریجان غنی است و وجود جانورانی مثل کل و بز ، خرس، تیهو و کبک باعث شده که این منطقه جزو مناطق حفاظتشده باشد؛ شکار در آن ممنوع است.
اگر تا به حال به این منطقه سفر نکردهاید، حتما با بلدهای محلی همراه شوید.
در این روستا از سرویس بهداشتی و محلی برای اقامت خبری نیست.
نامخانوادگی بیشتر مردم این منطقه «میردار سلطانی» است، پس اگر افراد زیادی را با این نام دیدید، تعجب نکنید.
پارس رازهای سر به مهر
شهر رازهای سر به مهر
در ایران عصر ساسانی شهرسازی از رونق خوبی برخوردار بود. اكثر پادشاهان این سلسله نسبت به شهرسازی همت گماشتند و آثار شایستهای را به میراث كهن ایران افزودند. با این وصف ، هنر ساسانیان از پارتهای اشكانی متاثر است.
معماری عصر ساسانی اگرچه ملهم از هنر پارتیان است، اما ساسانیان در زمینه هنر كندهكاری و آفرینش آثار تمدنی و سنگنبشتهها حرفهای زیادی برای گفتن دارند. نقوش برجسته ساسانی غالبا پادشاه را ایستاده یا سوار بر اسب نشان میدهد. این موضوع را میتوان در كاخها و بناهای شهر بیشاپور( Bishapoor) ، نیوشاهپور، (Newshah poor) استخر و فیروزآباد ـ كه توسط اردشیر پدر شاهپور در فارس بنا شد و در گفتاری دیگر به آن خواهیم پرداخت ـ مشاهده كرد.
شاهپور برخلاف پدرش اردشیر كه فقط به لقب «پادشاه ایران» قناعت كرده بود، پس از فتح دوم و مطیع ساختن والریانوس، فرانام «پادشاه ایران و انیران ـ غیرایرانیان ـ» را برای خودش گزینش كرد و فیالواقع لیاقت آن را هم داشت. شاهپور در آثاری كه از خود به جا گذاشته ، سنت اجدادش را زنده نگه داشته است. میدانیم كه اردشیر، پدر شاهپور و فرزند پاپك، موبدزاده بود و پاپك مقام هیربدان هیربد ـ روحانی برجسته ـ شهر پارس را به عهده داشت و خادم آتشكده بزرگ این ناحیه از ایران محسوب میشد. از اینرو شاهپور احداث آتشكده را در بیشاپور فراموش نكرد. برای این كار معبدی بزرگ در كنار تالار مركزی كاخ بیشاپور بنا كرد و در كنار آن مجاری آبرو برای عبور جریان آب در اطراف معبد و كاخ تعبیه شد كه علاوه بر آب مصرفی برای خوراك و پاكیزگی خروجی فاضلاب هم در نظر گرفته شده بود. در تخت جمشید هم این مجرا از زیر بنا عبور میكند. این ابتكارات در نوع خود شگفتآور است.
نقش شاهپور: شاخصترین تصویری كه از شاهپور سراغ داریم، نقش برجسته چیرگی او را بر والریانوس امپراتور روم نشان میدهد. نصویری كه در نقش رستم و چند جای دیگر نیز ماندگار شده است.
در كنار هر نقش كتیبهای بزرگ قرار دارد كه پادشاه توضیح كاملی درباره شخصیت و عملكرد دوران پادشاهیاش داده است. در این نقش شگرف و منحصر به فرد، شاهپور با اشاره شاهانه امپراتور مغلوب را پناه میدهد. این تصویر كه گوی (حلقه اعطای مناصب) در بالای آن دیده میشود و اسبی كه پای راستش را بالا و در حال دویدن نگه داشته، به ما میگوید كه پادشاه میآید. ریش انبوه و گیسوی بلند و دارای پیچ و تاب پادشاه بخوبی نمایان است.
در پشت او، نوارها و رشتههایی كه متعلق به لباس سلطنتی است، با چینهای موازی مشاهده میشود. شاهپور نیمتنه تنگی پوشیده و شلوارش از ناحیه ساق پا چین خوردگی دارد. گردنبند و گوشوارهای دارد و در حالی كه با دست چپ قبضه شمشیر را گرفته و دست راستش را به نشانه بخشش به سوی والریانوس كه در مقابل او زانو زده، دراز كرده، شق و رق روی زین مرصع و جواهرنشان اسب نشسته است.
والریانوس تاجی از برگ غار بر سر و عبای رومی روی دوش دارد و معلوم است كه با عجله به سوی شاهپور میشتابد كه خود را به پای او بیندازد. در كمال فروتنی زانوی راستش را خم كرده و زانوی چپ را بر زمین تكیه داده و هر دو دست را به سوی شاه دراز كرده و امان میخواهد. در كنار او شخصی ایستاده كه او نیز لباس رومی پوشیده و گمان میرود «كوردیاس» دشمن قیصر شكست خورده است.
این نقش آنقدر زیبا و زنده است كه گویا ماجرای فتح را از زبان افرادی كه در نقش دیده میشوند، بیان میكند و یكی از بهترین مجاریهای عصر ساسانی به شمار میرود. صورت یك ایرانی كه سر و دست خود را به رسم احترام بلند كرده در پشت اسب پادشاه پیداست و در زیر این تصویر كتیبهای به زبان پهلوی وجود دارد كه از بین رفته است.
2 نقش دیگر از این دست در كوه شاهپور كنده شده كه در آن، نیكه (Nice)، الهه پیروزی روبانی با نوارهای مواج را به شاه فاتح میدهد. شاهپور سوار است، والریانوس در زیر پای اسب افتاده و كوردیاس پیاده است. صفوفی از سواران و پیادهنظام ایرانی كه ابزار جنگی و نوع سلاحهایشان هم قابل مشاهدهاند، در نقش بعلاوه چند تن از رومیان كه قبای رومی پوشیدهاند، وجود دارند.
این افراد یك فیل و اسب همراه خود میآورند و فردی دیگر طشتی را روی سرش حمل میكند.
2 صف دیگر هم بالای این قسمت، افرادی را نشان میدهد كه پیراهن آنها تا زانو و شلوارشان تا مچ پا میرسد. این افراد چند طشت، تاج، یك كیسه شاید پر از پول و دوشیر در بند را همراه خود نزد شاهپور میبرند. ارابه جنگی والریانوس كه به 2 اسب بسته شده در آخر همه دیده میشود. افرادی با موها و ریشهای مجعد مانند پادشاه، پشت سر او ایستادهاند كه گویا شاهزادگان ساسانیاند و سوارانی كه در 4 صف با كلاههای استوانهای كه بالای آن مدور است به حالت احترام قرار دارند. این اسواران ایرانیاند.
كاخ شاهپور، آتشكدهها، ستون نذورات: معماری ابتدایی دوران اردشیر، توسط شاهپور متحول شد و شكل نوین به خود گرفت. این معماری در قصر او متجلی شده است.
در قصر شاهپور 64 طاقچه گچبری با تزیینات زیبا از سنگهای مرمر پوشیده شده، بعدها تصاویر پادشاهان ساسانی، گیاهان مقدس، مراسم جشن، قربانی و اعیاد سالانه، نیایش، شكار حیوانات و سایر نقوش مورد علاقه، این سلسله و باور غالب اجتماعی زمان بر زیبایی و جلای آثار فرهنگی و تمدن كهن ایران این عصر افزود. سطح كاخهای ساسانی بیشتر با موزاییك مزین و فرش شدهاند.
در مركز شهر بیشاپور، 2 ستون قرار دارد كه برای نذر و نیاز و خریدها تعبیه شده و مطابق كتیبهای كه در كنار آن حك شده به دستور شاهپور دو آتشكده نیز در مجاورت آنها ساختهاند. معماری قصر شاهپور از الگوی كاخهای هخامنشی پیروی میكند. در ساخت این قصر از سنگهای بزرگ صیقل داده شده و آجرهای تزیینی استفاده شده است. گنبدی مسقف دارای 4 ایوان كه در ضلع دیگر قصر دیده میشود. كنار آتشكدههای عصر ساسانی برجی قرار دارد كه در آن آتش مقدس روشن بود به طوری كه این آتش هیچگاه خاموش نمیشد. هنر تندیسهگری و حجاری ساسانیان در دوران بهرام اول پیشرفت و ترقی به منتهای خود رسید. تصویری در بیشاپور، بهرام اول را در حال اعطای منصب دولتی نشان میدهد كه یكی از شگفتآورترین نقوش زنده بیشاپور را تداعی میكند.
استودانها: از مجموع 2 استودان شناخته شده در دوره ساسانیان، یكی در بیشاپور قرار دارد كه ظاهر آن تزیین شده است. استودانها محل نگهداری استخوانهای مردگان بود. مطابق تعالیم و آموزههای زرتشت، مردگان را پس از فوت در این مكان قرار میدادند و پس از این كه پرندگان و لاشخورها جسد را میخوردند، استخوانهای آن را در محل مخصوص دفن مینمودند. داخل یا روی دیوار استودانها نقوش برجسته عهد باستان، چه در دوران هخامنشی كه پادشاه را در حال كشتن هیولایی عجیب یا حیوان خطرناك كه معمولا شیر است، نشان میدهد و چه در نمادهای دوران اشكانیان و ساسانیان كه اورمزد یا پادشاه را در حال شكستدادن و به زانو درآوردن دشمن یا رقیب نشان میدهد، حاكی از چیرگی نور، خیر و نیكی بر شر و بدی و تاریكی و پلیدی است.
استان گلستان - خطر ناک ترین غار عمیق ایران
سال گذشته حوالی همین روزها بود که خبر کشف دومین غار عمیق کشور با عمق 375 متر روی خروجی خبرگزاری ها قرار گرفت. غاری که محلی ها به نام سم می شناختند و تا پیش از کاوش گروه کوهنودی و غار نوردی قابوس گنبد تنها چند متر ابتدایی آن شناسایی شده بود. بعد از آن بود که گروه های غارنوردی زیادی راهی «سم» شدند تا بعد از گذشت یک سال 21 چاه از این غار پر رمز و راز كشف کنند.
غار سم در ارتفاعات 1700 متری کوه خواجه قنبر در منطقه نامیج گالیکش قرار دارد که پیشینه کشف آن به حدود دو سال قبل برمی گردد. غاری با دهلیزها، طاقهای زیبا که وجود آب در آن، جلوه خاصی دارد.
در بدو ورود به این غار مسیر تنگ و باریکی که به خرچنگ رو معروف است آغاز میشود؛ ولی برخلاف خرچنگ.
روهای غار پروا (اولین غار عمیق ایران)، تنگناهای این غار تمامی ندارد و اغلب مسیر را باید به یك سمت حركت كرد و حتی امكان برگرداندن سر وجود ندارد.
بنابراین اگر شما جزو غارنوردان آماتور و یا حتی نیمه حرفه ای به حساب می آیید، فکر سفر به سم را از سرتان بیرون کنید! به خصوص که از چاه 19 به بعد دمای هوای درون غار كاهش مییابد و به 6 درجه سانتیگراد میرسد و باید برای گرم كردن بدن برنامهریزی كرد در غیراین صورت خطر سرمازدگی وجود دارد.
برای آنکه عمق فاجعه را بهتر درک کنید باید بگوییم که خیلی از غارنوردان حرفه ای که از غار سم بازدید کرده اند، معتقدند که امدادرسانی در این غار به علت دشواری مسیرها، بسیار سخت و در برخی شرایط غیرممكن است؛ بنابراین تیم های بازدید كننده باید کاملا آماده و مجهز باشند وگرنه یك حادثه ساده و یك دررفتگی جزیی در این غار میتواند به یك فاجعه تبدیل شود!
معابر و تراورسهای غار سم به قدری تنگ و پر پیچ و خم است كه تنها یك فرد میتواند خود و كیسه بارش را عبور دهد و امكان كمكرسانی یا حتی همراهی نفر دوم وجود ندارد. علاوه بر این دهانه چاه های غار سم حدود 5 تا 40 متر قطر دارند که در نوع خود جالب توجه و خطرناک است. البته این وضعیت از چاه سه غار به بعد کمرنگ تر می شود چرا که پس از آن عرض و ارتفاع غار افزایش می یابد و تردد راحت تر است.
تحقیقات درباره قدمت غار سم هنوز به نتیجه قطعی نرسیده اند اما نمونه های کشف شده از جمجمه انسان و حیوانات در این غار نشان دهنده قدمت بالای آن است. شاهد این ادعا کشف اسکلت خفاشی است که 10 برابر بزرگتر از اسلکت خخفاش های معمولی به نظر می رسد. خفاش های این غار تقریبا از بین رفته اند و جالب اینکه اکثرا اسکلت ها در یک نقطه جمع شده اند. اما این استخوان ها تنها نشان زندگی در غار نیستند. نوعی پروانه خاص هم تا چاه چهار وجود دارد که دیواره های این غار آهکی را پر کرده اند.
برای بازدید از غار سم باید به بخش گالیکش استان گلستان و نزدیکی روستای نام نیک سفر کنید و آن را در عرض جغرافیایی 37˚ 05' 46' ببینید. غار در قسمت غربی روستای نام نیک به فاصله تقریبی 2 ساعت راهپیمایی قرار گرفته است
جاده چالوس؛ چهارمین جاده زیبای جهان + عکس

تا اواخر دوره قاجار، جاده ای بین کرج - چالوس وجود نداشته و تنها یک مسیر خاکی و مالرو، راه دسترسی به روستاهای این منطقه را تشکیل میداده اما به گونهای نبود که ارتباط دهنده شمال و جنوب کشور باشد. این جاده در سال 1312 مورد بهره برداری قرار گرفت. از این زمان به بعد، انواع رستورانها و واحدهای اقامتی و پذیرایی در کنار این جاده شکل گرفت و با ساخت سد امیر کبیر (سد کرج) در سال 1340 به جاذبهها و زیباییهای این جاده افزوده شد و در اندک زمانی این جاده به یکی از تفریحگاههای مهم گردشگری ایران تبدیل شد.


تونل کندوان در اردیبهشت ماه سال 1314 شمسی ساخته شده و تونلی است به مسافت یک هزار و 886 متر و عرض پنج الی هفت و ارتفاع شش متر که کار ساخت آن چهار سال طول کشید و در سال 1318 به بهره برداری میرسد. با احداث این تونل 13 کیلومتر از مسیر مرکز کرج به چالوس کاسته شد چون پیش از این برای طی این مسیر باید کوه دور زده میشد. این جاده در دامنه سلسله جبال البرز مرکزی از دوره گذشته ساخته شدهاست و امکانات و تاسیسات و اماکن گردشگری تفریحی و ورزشی که در حاشیه آن ساخته شده پس از این دوره بودهاست که بعدها نیز عنوان چهارمین جاده زیبای جهان را کسب کرد.
این جاده قطر رشتهکوههای البرز را میپیماید. برای ساخت این جاده تونلها و پلهای طولانی بسیاری ساخته شده که با توجه به زمان ساخت آنها کار و رنج زیادی لازم داشتهاست. بیشتر سفرهای گردشگری مردم تهران به کرانههای دریای خزر بهویژه در تابستان از طریق همین جاده صورت میگیرد. اما به علت اینکه طراحی آن در گذشته انجام گرفتهاست، برای سرعتهای بالا مناسب نیست.

جاده ۵۹(کرج-چالوس) مهمترین جاده برای مردم تهران است که از میان شهر کرج در استان تهران شروع و به شهر چالوس در کرانه دریای خزر وصل میشود.برخی این جاده را یکی از زیباترین جادههای جهان میدانند.تا اواخر دوره قاجار، اصلا جاده کرج - چالوس وجود نداشته و تنها یک مسیر خاکی و مالرو ، راه دسترسی به روستاهای این منطقه را تشکیل میداده اما به گونهای نبود که ارتباط دهنده شمال و جنوب کشور باشد. این جاده در سال ۱۳۱۲ مورد بهره برداری قرار گرفت.












محصولات کشاورزی کلات

صنایع دستی کلات

سوغات شهرستان کلات

آبشار ارتکند کلات

آبشار قرهسو کلات

بند نادری کلات

حمام نادری کلات

دربند ارغونشاه کلات

مسجد کبود گنبد

کاخ خورشید کلات

دخمه سنگی فرهاد ماکو

اطلاعات زیادی از تاریخچه این اثر به دست نیامد؛ ولی مردم محلی آنرا به فرهاد اسطوره تاریخی دوره ساسانی نسبت می دهند که اثر معروف فرهاد تراش بیستون و بعضی آثار سنگ تراشیده در مناطق دیگر نیز به او منسوب است. در این زمینه گفته شد که فرهاد مدتی در منطقه ماکو و در این خانه! زندگی می کرده و سپس به منطقه بیستون کرمانشاه رفته است! این دخمه در روستایی در غرب ماکو به نام سنگر واقع شده که تا شهر ماکو چند دقیقه ای بیشتر فاصله ندارد.
پیدا کردن این اثر منحصر به فرد، بدون راهنما بسیار مشکل است.
متاسفانه هیچ تابلوی راهنمایی برای پیدا کردن آن وجود ندارد و با توجه به وجود علائم راهنمایی برای رفتن به باغچه جوق عدم توجه به این اثر کم نظیر تاریخی تعجب برانگیز به نظر می رسد.
در غرب و جنوب غربی روستا، کوه کم ارتفاعی وجود دارد که این دخمه در پایین ترین نقطه در جبهه شمالی کوه واقع شده است.
در فصل تابستان اطراف دهانه دخمه فرهاد به وسیله درختان پر برگ مخفی شده است و در صورت نداشتن راهنما گردشگران را با مشکل روبرو می کند.
دیواره های سنگی دخمه فرهاد به نحو اعجاب انگیزی صاف و صیقلی است، به نحوی که تراشیدن چنین دیوارهای صافی در دل صخره های سخت کوه حتی در زمان حال هم مشکل به نظر می رسد.
داخل دخمه کاملا تاریک است و هیچ منبع نوری وجود ندارد و لازم است منبع نوری مناسبی برای دیدن داخل به همراه داشته باشید.
لازم به یادآوری است دَخمه یا برج خاموشان سردابی است سنگی که زرتشتیان مرده خود را در آن قرار میدهند.
دخمه معمولا بر فراز بلندیهای شهر ساخته میشدهاست. در ایران هنوز دخمههائی یافت میشود اما زرتشتیان دیگر از آن استفاده نمیکنند. از معروفترین دخمههای ایران دخمه بندر سیراف است که بعد از اسلام به قبرستان مسلمانان تبدیل شد.
در زبان فارسی به آن دخمه دان هم میگویند.
دخمهها و آرامگاههای تاریخی مربوط به پیش از نفوذ اسلام در ایران که نوعی معماری صخرهای محسوب میشوند را گوردخمه می نامند.
چون زرتشتیان بر این عقیدهاند که سرچشمه نیروی زندگی انسان از آفتاب است. بنابراین پس از جدایی روح از کالبد بایستی آن را در معرض آفتاب قرار داد تا نیروی نامبرده به اصل خویش برگردد.
چشمه «بش قارداش» حدود پنج كیلومتری جنوب بجنورد در مسیر اسفراین ـ مركز استان خراسان شمالی ـ قرار دارد و برای دیدار آن باید آنقدر در جاده بجنورد ـ اسفراین برانید تا به یك فرعی برسید كه علامتگذاری شده و شما را میرساند
آب چشمه بش قارداش از کوهی سنگی و از پنج شکاف بزرگ و کوچک در پایین کوه بیرون میریزد. که در روزگار دیرین آب چشمه در سمت بالا و میانه کوه بیرون میزده و هم اکنون شکاف ها و مسیرهای آب نیز برروی کوه جای ماندهاست.
در سمت چپ کوه و چشمه بش قارداش یک بنای تاریخی که به دستور ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده هم اکنون پابرجاست و در سالهای قبل چندی از خاندان شادلو بجنورد در آن دفن شدهاند. در روبروی استخر اصلی بش قارداش یک دروازه از حدود 200 سال پیش تا کنون پابرجاست.

زیر بنای ریگ جن یک دشت فرسایش یافته است که در حال حاضر تپه های ماسه ای برخان و تپه های ماسه ای هرمی (قورد) آن را اشغال کرده است. تمام ریگ جن دارای رسوبات نمکی فراوان می باشد که عمده ی رسوبات و مواد فرسایشی آن از دامنه های فرسایش یافته البرز شکل گرفته است.
نام انگلیسی: rig-e jenn desert نام فارسی: ریگ جن
|
![]() |
ريگ جن در محدوده جغرافيايي مركز ايران در قسمت غربي كوير مركزي ايران قرار گرفته است. اين منطقه از شمال به جنوب سمنان و گرمسار، از غرب به محدوده پارك ملي كوير و تنگ ظلمات، از شرق به محور ارتباطي جندق-معلمان و از جنوب به شمال انارك و چوپانان محدود ميگردد. گسترش ريگ جن از شمال غرب به جنوب شرق است. ريگ جن در قسمت جنوب شرقي پوشيده از تپه هاي ماسه اي به هم پيوسته است كه به "دم ريگ" شهرت دارند. در قسمت مركزي و شرقي تپه ها به صورت نوارهاي باريك شمالي جنوبي تغيير شكل داده كه عرض آنها در محدوده 2 كيلومتر تا 500 متر متغير است. وجود باد غالب از سمت غرب به شرق باعث شده است كه تپه در قسمت شرقي داراي شيبي بسيار تند و در قسمتهاي غربي داراي شيب ملايمتري باشند. همين عامل باعث شده است كه عبور از ريگ جن با وسائط نقليه از سمت شرق به غرب بسيار دشوار و در پاره اي از موارد غير ممكن گردد.
رنگینكمانی از زیباییها

اگر راهی 35 كیلومتری شمال غربی یاسوج شوید و گردنه های كوه های زاگرس را بپیمایید، شهری كوچك و زیبا آرمیده بر دامنه دنا می بینید به نام «سی سخت». شهری که در میان رایحهای خوش از بوی آویشن، چویل، كلوس و بیلهر در فضایی رویایی جا خوش کرده و موسیقی آهنگینی از شرشر آب بر بلندای كوهسار آرامش خیال واقعی را برایتان به همراه دارد.
سی سخت باغ شهری با خانه های پوشیده شده در میان انبوهی از درختان، آراسته به مجسمه های زیبایی است و اگر می خواهید از طبیعت بهاری لذت ببرید به این شهر استان كهگیلویه و بویر احمد سفر كنید. شهر سیسخت دارای پیشینه تاریخی و قدیمی است كه سكونت در آن به قبل از اسلام برمیگردد.
آرامگاهی که باید از نزدیک دید

چطور باید برایتان تعریف كنیم كه باور كنید اغراق نیست و حقیقت دارد؟ چطور باید برایتان بگوییم كه بدبین نشوید و نگویید در توصیفش زیادهروی كرده ایم؟ نه! راهی ندارد. مگر این كه اعتماد كنید آنچه برایتان میگویم حتی جزو كوچكی از زیبایی آمیخته با شكوه این آرامگاه را هم در بر نمیگیرد.
جایی كه از آن حرف میزنیم، آرامگاه شاه نعمتالله ولی در 30 كیلومتری جنوب شرقی كرمان در شهر ماهان است. شاه نعمتالله ولی، بر”‹اساس اسناد منتشر شده از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان كرمان، عارفی عاشق در نیمه اول قرن هشتم بوده است كه 103 سال عمر كرده و بنا بر وصیت خودش در ماهان به خاك سپرده شده و جسم او حتی بدون جان هم، منشأ خیر و رحمت برای اهالی ماهان شده است، تا آنجا كه ”‹ سال 840 هـ . ق پیروانش برایش آرامگاهی بنا كردهاند و بعد در دورههای مختلف بخصوص قاجاریه، بزرگانی بخشهایی به آن اضافه كردهاند.
خانهای به نام زینتالملوك

اگر برای تعطیلات این آخر هفته به دنبال یک مکان گردشگری متفاوت هستید، پیشنهاد می کنیم سری به خانه قاجاری زینت الملوک بزنید، خانه ای با حیاطی بزرگ كه 20 اتاق احاطهاش كردهاند و... برای آدمهایی مثل ما كه شیفته معماری قاجاری هستند می تواند یک خاطره خوش از سفر به جا بگذارد.
این خانه در سال 1290 ه.ق ساخته شده و ساختش حدود 12 سال طول كشیده است و در این 12 سال معماران، آجرها را سر صبر و با وسواس روی هم چیدهاند و سقف چوبی اتاقها را ساختهاند و بعد نوبت رسیده به گچكاریها و نقش كردن حیوانات و پرندگان و گلها و بوتهها روی سقفها و دیوارها و آیینه كاریها و معرقكاریها و بعد زینت دادن حیاط به 2 باغچه كوچك و بزرگ و بعد شاید كار گذاشتن كاشیهای هفت رنگ بر سردر عمارت با تصاویری از خورشید و فرشتگان و آیاتی از قرآن.
تپههای شانه تخممرغی

حوصله رویاپردازی دارید؟ در عالم رویا، شانه تخممرغی را تصور كنید كه هر فرورفتگی و برآمدگیاش، تپهماهوری غولپیكر و سبز است؛ سبزی روشن و یكدست بدون حتی یك تكه جا مانده.در همان رویای شانه تخممرغی، روی یكی از آن برجستگیها، بنایی كوچك با معماری بسیار سادهای را تصور كنید كه جزو معدود ساخته دست بشر در آن حوالی است.
حالا از آسمان رویای شانه تخممرغیتان، مثل پرند”‹ه”‹ای خسته از پرواز، ملایم و آرام فرود بیایید و ارتفاعتان را كم كنید و روی زمین بنشینید.
درگز و باجگيران
درگز و باجگيران دو شهر شمالي استان خراسان تقريبا در 250 كيلومتري شمال مشهد واقع شده اند و مسير دسترسي به اين شهرها از ديدني هاي طبيعي و تاريخي بسياري برخوردار است. گردنه و چشمه آب معدني الله اكبر، پارك ملي تندوره، دره شگفت انگيز شمخال، آتشكده هاي متعدد، غارهاي قزلق و شادمينه، پلكان نادري، بازارچه مرزي گمرك و دهها اثر تاريخي و طبيعي ديگر از ديدني هاي اين منطقه بكر و زيبا محسوب مي شوند... چند عكس مختصر ببينيد.
ميداني در قوچان:
داراب و تنگه شگفت انگيز رغز
شايد جالب باشيد وقتي در شهري كهن و تاريخي با هواي گرم و نخلستان هاي وسيع و باغات مركبات صحبت از دره و آبشار و كوه و صخره هاي عظيم به ميان آيد آن هم در همسايگي هم!!. دارابگرد يكي از بزرگترين ولايات پارس قديم محسوب مي شده و سرتاسر آن پر از شگفتيهاي منحصربفرد تاريخي و طبيعي است.
قلعه دارابگرد، نقش برجسته دارابگرد، تنها مسجد تاریخی چهارمناره ای جهان، آتشکده آذرخش، آتشکده آذرجو، آبشار فدامی، روستاهاي زیبای لایزنگان و نوايگان، چشمه گلابی، چشمه تنگ کتویه، باغهای جنت شهر، تنگه ی بسیار زیبای رغز، سد رودبال داراب، باغهای فسارود، غار مظفر سهلک و نقش شاپور داراب از ديدني هاي اين شهر كهن محسوب مي شوند. چند عكس مختصر ببينيد
غار شعيب، غاري در معرض انقراض!
اصطلاحات "در معرض تهديد" و "در معرض انقراض" و امثال آن معمولا براي موجودات زنده به كار مي رود ولي متاسفانه در كشور ما، اين تعاريف براي منابع طبيعي و تاريخي نيز مصداق دارد و به عينه شاهد نابودي و انقراض بسياري از نوادر تاريخ و طبيعتمان هستيم كه در اثر بي توجهي، سهل انگاري و مديريت ناكارآمد صورت مي گيرد... غار زيباي شعيب يكي از اين هزاران مثال زنده است كه به زودي و به لطف ماشين آلات و ابزار سنگبري معدن مرمريت جيرفت، به تاريخ خواهد پيوست. غاري كه به اعتقاد عده اي غار اصحاب كهف است و در 18 كيلومتري شهر دقيانوس (جيرفت) واقع شده است. چند عكس مختصر ببينيد
طارم زنجان - گوهري ناشناخته و غبار گرفته
دنيايي از سكوت و زيبايي، تلفيقي دلنشين از رود و كوه و جنگل و دشت. اينجا طارم زنجان است. چسبيده بهمنجيل و فومن گيلان. وقتي از گردنه هاي سخت و سردسيري مسير زنجان به طارم مي گذري هيچ به ذهنت هم نمي آيد كه چه بهشت زيبايي انتظارت را مي كشد. شهرستان آب بر مركز طارم است كه از منجيلحدود 50 كيلومتر و از زنجان حدود 90 كيلومتر فاصله دارد. اگر به دنبال منطقه اي ديدني براي سفري يك يا دو روزه مي گرديد طارم و طبيعت ناب آن در بهار ميعادگاهي مناسب است.
دسترسي به طارم هم از قزوين و منجيل ميسر است و هم از زنجان.
اينجا سد سفيدرود است جاده طارم بعد از سد و شهر منجيل در قسمت غربي جاده جدا مي شود:
چقدر «ابوموسي» را ميشناسيم؛ جزيرهاي كه اين روزها زياد دربارهاش حرف ميزنند؛ پارهاي از تن وطني به وسعت ايران كه عدهاي به پندار اين كه چون كم ميبينيمش، تعلقش را به مام ميهن فراموش كردهايم؛ در حاليكه فرزند ايران هر جا باشد در قلب همه ايرانيان است.
بنایی در نقش رستم به چشم می خورد که آن را به اشتباه کعبه زرتشت می نامند. شاید افرادی گمان کنند که این جا مرکز عبادت گاه های زرتشتیان، محل نگهداری کتاب اوستا و اسناد حکومتی یا گنجینه دربار است.
در داخل این ساختمان نیز کلمه کعبه حکاکی شده است البته امروزه بازدید از داخل این بنا برای گردشگران امکان پذیر نیست و بازدیدکنندگان تنها می توانند دور آن طواف کنند!
در کتاب های زرتشتی آمده است که حضرت زرتشت (ع) در این محل، نیایش می کرده و او در این جا روز نوروز را محاسبه کرده است.
نوروز در روز اول فروردین از جایی آغاز می شود که نخستین اشعه آفتاب بتابد. بر اساس گاهنامه زرتشتی، هر هفت صد سال یک بار نوروز از ایران آغاز می شود. آخرین باری که نوروز از ایران آغاز شد، سی صد سال پیش بود. به سال 1387، نوروز از پاریس و بروکسل، به سال 1388 از تورنتو و نیویورک آغاز شد. سال آینده هم نوروز از میان آلاسکا و هاوایی آغاز خواهد شد.
این رصدخانه زرتشت یک گاهشمار تمام سنگی ثابت در جهان است که با دقت تمام می تواند جزئیات روزهای مختلف سال و ماه ها را مشخص کند. زرتشتیان با استفاده از این بنا می توانستند بسیاری از مناسبت ها و جشن های سال را روز به روز دنبال کنند و از زمان دقیق آن ها آگاه شوند.
تا پیش از این بنا هم چارطاقی ها در نقاط مختلف ایران برپا شده بودند و همین کار را انجام می دادند. اما تمامی بناهای گاهشماری آفتابی در جهان تنهإ؛ می توانند روزهای ویژه ای از سال مانند روزهای سر فصل را مشخص کنند و حتی با سال خورشیدی هم تنظیم نیستند. این بنا با مقایسه با تمامی بناهای گاهشماری آفتابی در سرتاسر جهان، پیشرفته ترین، دقیق ترین، و بهترین بنای گاهشماری آفتابی جهان است.
شوربختانه بنای کعبه زرتشت به ثبت میراث جهانی سازمان ملل نرسیده است.
چشمه های باداب سورت واقع در استان مازندران، جنوب شهرستان ساری، بخش چهاردانگه، دهستان پشت کوه، روستای سورت، حدفاصل روستاهای اروست و مال خواست قرار دارد.
دخمه زرتشتیان |
|
![]() |
|
نوع بنا : تاریخی قدمت : زرتشتیان |
|
دخمه بعضي از پادشاهان هخامنشي چون داريوش اول و جز او در نقش رستم، درون مقبره است. هر دخمه اي داراي نگهبان بوده كه به او «دخمه بان» يا «دخمه گاه» يا «شهر مقابر» مي گفته و محل دخمه را «دخمه گاه» يا مقبره مي ناميدند. دخمه زرتشتیان در انتهای جنوبی شهر یزد در حوالی منطقه صفائیه در بالای تپه ای نسبتا مرتفع قرار دارد. در این محل دو دخمه وجود دارد كه یكی قدیمی تر بنام هانجكی هاتریا (زرتشتی هندی الاصل) و دیگری كه جدیدتر می باشد به نام گلستان معروف است. در وسط این دو دخمه چاله ای سنگی وجود دارد كه زرتشتیان مردگان خود را در آن قرار می داده اند. دخمه گلستان دارای قطر 25 متر و ارتفاع دیوار از سطح تپه 6 متر است و دخمه هانجكی دارای قطر 15 متر می باشد. دخمه محلي است که زرتشتيان از دير باز تا حدود چهل سال پيش، اموات خود را طبق اصول، فرهنگ و آداب و سنن مذهبي خود و طي انجام مراسم ويژه در آن مينهادند تا طعمه کرکسهاي کوههاي اطراف شوند. وسط فضاي ميان تهي دخمه چاهي وجود دارد که به "استودان" معروف است و استخوانهاي به جاي مانده از اجساد را داخل آن ميريختند. پس از مدتي و طي مراسمي خاص، محوطه داخل دخمه جارو و ضد عفوني ميشد و بار ديگر دخمه مذکور مورد استفاده قرار ميگرفت. در حقيقت محوطه داخلي دخمهها مانند گورستاني بود که چندين بار از آن استفاده ميشد. بعد از اين كه "مانكجي ليمجي هاتريا" معروف به "مانكجي صاحب" به عنوان نماينده «انجمن بهبودسازی وضعیت زرتشتیان در ایران» در حدود 140 سال قبل و از طرف پارسيان بمبئي براي بهبود وضع اجتماعي و ديني زرتشتيان به ايران آمد، بعضي از دخمهها تعمير و نوسازي و دخمههاي جديدتري هم ساخته شدند كه مدتي مورد استفاده قرار داشتند. بعدها در تهران از اواسط دهه 1310، در كرمان از دهه 1320 و در يزد از دهه 1340 به بعد دخمه تبديل به آرامگاه گرديد و به كلي فراموش شد. دخمهها را از خشت خام و گچ بنا ميكردند تا مواد آلوده به زمين نرسد. در ساختن دخمه اصولي همچون كوبيدن 4 ميخ بزرگ، 36 ميخ متوسط و 260 ميخ كوچك بر زمين رعايت ميشد. صد نخ پنبه را يك ريسمان ميكردند و سه بار آن ريسمان را دور تا دور دخمه به گرد اين ميخها ميپيچاندند و اول سروش باج تا ويدوا مروتي ميخواندند و هنگام كوبيدن هر ميخ يك "يتا اهو" زمزمه ميكردند. سپس در ميان دخمه مينشستند و 100 "اشم وهو" و 200 "يتا اهو" ميخواندند و 300 سنگ كوچك به ميان دخمه ميانداختند، سپس دخمه را بر روي اين مكان بنا ميكردند. |
باسلام وعرض ادب خدمت عزیزان :در گذشته دور در زمان حکمرانی شاه عباس صفویی جهت رفاه حال کاروانها وخراجگذان دولتی از شرق تا غرب هسته مرکزی ایران کاروانسراهایی ساخته ودر این مسیر اب انبارهای که از زیر زمین جهت عبور مجرای آب کانالهایی (قنات) تعبیه میشد تا این مخازن در طول سال از آب تغذیه وشارژ شود بطوری که در چند سال گذشته در دهه 60 هنوز تعدادی از این اب انبارها فعال بود اب انبار تاریخی روستای سفید شهر(نصرآباد) از توابع آران وبیدگل شهرستان کاشان از این جمله به شمار میرود که جزئ آثار باستانی به ثبت رسیده وحفاظت شده میباشد... جهت مشاهد موقعیت جغرافیایی آین اب انبار در سایت پانارامیو (گوگل ارت ) به آدرس : http://www.panoramio.com/photo/61284591 مراجعه نمایید
|